• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uczczenie Nowego Roku 2023
[Obrazek: 3_18_10_20_1_42_47.png]

K O M U N I K A T
Sekretariatu Prezydenta Republiki
z dnia 25 grudnia 2022 roku

Z okazji końca roku 2022 Sekretariat Prezydenta Republiki zaprasza wszystkich Obywateli wraz z przebywającymi w Bialenii Gośćmi Zagranicznymi do udziału w przyjęciu sylwestrowo-noworocznym, które rozpocznie się w dniu 31 grudnia około godziny 18:00 orędziem Konduktora, w ramach którego podsumuje on minione dwanaście miesięcy. Następnie przewidziane jest uhonorowanie zasłużonych i możliwość bezpłatnego świętowania aż do poranka dnia następnego przy akompaniamencie artystów Bialeńskiej Listy Przebojów.

prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
[-] 2 użytkowników podziękowało za ten post:
  • Andrzej Płatonowicz Ordyński, Karol Medycejski
Pojawię się na tym przyjęciu.
Wielce Błogosławiony Aleksander
Metropolita Wolnogradzki i całej Bialenii

[Obrazek: 819cd10cc1716d615ff1d342dcacadd9.png]

Dziękuję za odznaczenie i szczęśliwego Nowego Roku.
Wielce Błogosławiony Aleksander
Metropolita Wolnogradzki i całej Bialenii

[Obrazek: 819cd10cc1716d615ff1d342dcacadd9.png]

[-] 1 użytkownik podziękował za ten post:
  • Ametyst Faradobus
S Y L W E S T E R  2022/2023
w Pałacu Prezydenckim w Wolnogradzie

Jest taki dzień bardzo ciepły choć grudniowy
Dzień zwykły dzień w którym gasną wszelkie spory
Jest taki dzień w którym radość wita wszystkich
Dzień który już każdy z nas zna od kołyski
Patron ziemi i dla Patrona ziemia
Wszyscy wszystkim ślą życzenia
Drzewa ptakom ptaki drzewom
I lewackim płatkom śniegu

tradycyjna piosenka o corocznym Sylwestrze Konduktorskim

Jak co roku krajowa elyta zgromadziła się na wspólne świętowanie Nowego Roku w stylu eleganckiego bunga-bunga. Już od kilku tygodni na pełnych obrotach pracowali stołeczni krawcy. Początkowo plotka głosiła, że tym razem Pałac Prezydencki zarządzi wymóg white tie. Koniec końców kilka dni przed Sylwestrem, gdy każdy liczący się i aspirujący miał już w szafie frak, rozesłano zaproszenia z adnotacją black tie. W ciągu kilku godzin z wolnogradzkich salonów Poszewki.bia i innych prestiżowych marek zniknęły smokingi.

[Obrazek: 100071186876073014.png]

31 grudnia wieczorem w Domu Konduktora zagościli ministrowie, generałowie, profesorowie i oligarchowie z żonami, mężami, kochankami i dalszymi krewnymi. Przybył też korpus dyplomatyczny i pewna liczba gości spoza kraju, którzy specjalnie na tę okazję przylecieli do stolicy Republiki. Wielu bowiem kusiła wizja ubijania interesów w miłej, niepowtarzalnej atmosferze. Oczy cisheteroseksualnych osób penisododatnich cieszył widok kreacji osób waginododatnich, a dzięki wyżebranej u Ajatollaha (już drugiej w tym miesiącu!) dyspensie, smakiem łotryjskiego wina, weerlandzkiego bimbru i rudej wódy na myszach z Półwyspu Lisewskiego mogli się cieszyć nawet najbardziej pobożni wyznawcy Zielonego Kościoła. Dla dopełnienia atmosfery degrengolady podano do tego Świniaka Narodowego Bialeńskiego. W oparach papierosowego dymu i przy dźwiękach skocznej muzyki ludowej Zielona Republika wkraczała w dziesiąty rok istnienia.

Około 19:00 16:00 toast powitalny wygłosił gospodarz wydarzenia, Prezydent Republiki Profesor Ametyst Faradobus.

Rok 2022 był to dziwny rok – tak w mikronacjach, jak i w świecie realnym, gdzie cyfra ta splotła się trwale z gorzkimi słowami, takimi jak „wojna”, „drożyzna” i tak dalej. W naszej zabawie też nie zawsze było wesoło: mieliśmy konflikty wewnętrzne, spory, kłótnie, odejścia, ale te ostatnie najczęściej zakończyły się powrotami. Był czas marazmu i nikłej aktywności, kiedy to niektórzy malkontenci wieszczyli finis Bialeniae. Koniec końców przyszło jednak odrodzenie, kolejne ciekawe wydarzenia, ale też pewnego rodzaju otrzeźwienie. Mam wrażenie, że ów ciekawy rok stanowił dla nas kubeł zimnej wody, dzięki któremu zrezygnowaliśmy z drugiego (albo nawet trzeciego) nieodpłatnego etatu, a powróciliśmy do zabawy.

Szanowne Państwo, Kochani moi,

być może niektórzy oczekują ode mnie jako od historyka podsumowania faktograficzno-chronologicznego. Ja jednak nie widzę sensu czynić tego tu i teraz, gdy uroczyście przechodzimy przez symboliczny próg. Na rozważania o kryzysie wewnętrznym, specyficznej prezydenturze Iwana Pietrowa, powrocie Ahary i Fjary do macierzy i pojednaniu z Sarmatami przyjdzie jeszcze czas. Dziś proponuję po prostu podziękować sobie nawzajem za to, co przeżyliśmy i z niecierpliwością wyczekiwać tego, co będzie. Cieszę się, że pod koniec tego roku mogę ponownie pełnić urząd głowy państwa i przyznam się Wam szczerze, że bawię się o wiele lepiej niż w trakcie moich poprzednich rządów. Dzieje się tak za sprawą wsparcia wielu spośród Was – moich współpracowników i pozostałych obywateli. Przyjmijcie proszę słowa mojej wdzięczności i serdeczne gratulacje za to, że dzięki Wam wszystkim możemy traktować Bialenię jak miłą zabawę, odskocznie od coraz smutniejszej rzeczywistości w realu oraz pole do realizacji pasji. Dziękuję za zaangażowanie, liczne rozmowy przez internety i spotkania na żywo.

Aby jednak podziękowania nabrały bardziej konkretnego wymiaru pragnę teraz wręczyć tradycyjne odznaczenia noworoczne.

Iwana Pietrowa nagradzałem już jako mojego poprzednika. Dziś pragnę raz jeszcze podziękować mu za sprawne kierowanie Siłami Zbrojnymi, ale także za umacnianie szczególnych więzi łączących Bialenię z Brodrią. Na nagrodę za Aharę i Fjarę przyjdzie czas za niecałe dwa tygodnie, a dziś pozwól, ДОРОГОЙ БРАТ, że jako Carowi Brodrii wręczę Ci Wielką Gwiazdę Orderu Bialeńskiej Gwiazd Przyjaźni, która należy Ci się od dawna.

[Obrazek: 3_21_03_20_6_12_17.png]

Mówimy ostatnio dużo o kwestii klimatu. Są wśród Was ludzie, którzy sprawiają, że Bialenia ma taki swój unikalny klimat. Być może nie są zauważani tak na co dzień, ale właśnie ich stała obecność i bieżąca aktywność przyczynia się do tego, że jest tu fajnie. Do takich osób należy Alija zawdżat Akrypa, której w podziękowaniu przekazuję Złoty Bialeński Krzyż Zasługi.

[Obrazek: 3_21_03_20_5_48_05.png]

W 2022 rok weszliśmy z nową stroną i cały czas staramy się także od strony technicznej uatrakcyjniać naszą Republikę. Stosunkowo rzadko wręczano w ostatnim czasie Bialeński Krzyż Modernizatorów, więc warto nadrobić te zaległości. Krzyże Brązowe przekazuję więc na ręce Marka Bajtusia i Hewreta z Gerwenu jako podziękowanie i jako zachętę do dalszych działań.

[Obrazek: 85_26_12_22_10_14_42.png][Obrazek: 85_26_12_22_10_14_42.png]

Ważnym wydarzeniem mijającego roku była reforma regionów. Rzesza i Dżamahirija, a następnie Aharia zwyczajnie się wyczerpały, a powiedzenie tego sobie wprost (i mówię to jako były już „wieczny” Lew Wolnogradu) było przejawem trzeźwej refleksji po wspomnianym kuble zimnej wody. Dzieło to dalej trwa, zaś osobom w nie zaangażowane postanowiłem dziś przyznać Medale Zasłużony dla Rozwoju Regionów. Są to: Akrypa Ali Shariati (po raz drugi Medal Złoty), Arkadag Aleksander Czerepach (Medal Brązowy) oraz Przewodniczący Joahim von Ribentrop (Medal Brązowy). Wszystkim zaś pragnę w tym miejscu zachęcić do aktywności właśnie w ramach nowych struktur administracyjnych, jak i w przyszłym Ludowym Komitecie Regionów.

[Obrazek: 3_21_03_20_5_38_43.png][Obrazek: 3_21_03_20_5_37_18.png][Obrazek: 3_21_03_20_5_37_18.png]

Klimat to także kultura i nauka. W tej sferze zasłużył się ostatnio Karol Medycejski, Minister Poczt i Telegrafów, który mimo trudności, pobytu w Choroszczy i wielu sypukcji poświęcał swój czas i energię w profesjonalną działalność między innymi w Związku Pocztowym Republiki Bialeńskiej. Nagrodą za to zaangażowanie niechaj będzie Srebrny Medal Zasłużony dla Nauki i Kultury. Również za zasługi w dziedzinie filatelistyki Medal Brązowy przyznałem Namiestnikowi Helwetykowi Romańskiemu, naszemu sprawdzonemu sojusznikowi z Palatynatu Leocji.

[Obrazek: 3_21_03_20_5_35_07.png][Obrazek: 3_21_03_20_5_34_49.png]

Mówiąc o wsparciu w sporej mierze miałem na myśli Andrzeja Płatonowicza Ordyńskiego, mojego głównego doradcę w randze ministra, nieformalnego wiceprezydenta Bialenii. Jego działalność w Gabinecie to w sporej mierze kwestie polityki zagranicznej, zwłaszcza w odniesieniu do młodszych mikronacji. Aby docenić cierpliwość i profesjonalizm Andrzeja odznaczam go, już po raz drugi, Złotym Medalem Zasłużony dla Polityki Zagranicznej ze szczerą nadzieją na dalszą, owocną, koleżeńską współpracę i ciekawe dyskusje w kuluarach tego pałacu.

[Obrazek: 3_21_03_20_5_41_57.png]

Wreszcie aktywność najważniejsza, a często mało dostrzegalna, bo przejawiająca się stałą obecnością. Cieszy mnie w tym kontekście powrót admirała Thomasa von Lisendorffa, na którego ręce przekazuję Złoty Medal Za Aktywność. Mam nadzieję, że dalej będzie on obecny wśród nas. Ten sam Medal trafia do dwójki gości zagranicznych, którzy stale do nas zaglądają i są żywym przykładem na zainteresowanie Bialenią w innych mikronacjach. Po raz drugi przekazuję go Heinzowi-Wernerowi Grünerowi, Oberhauptowi Edelweiss, a w klasie brązowej także Jej Książęcej Wysokości Fatimie Popow-Chojnackiej z Księstwa Sarmacji. Spośród Bialeńczyków Medale Brązowe trafiają do Errora2246 oraz Zdenka Smetany.

[Obrazek: 3_21_03_20_5_30_11.png][Obrazek: 3_21_03_20_5_29_55.png]
[Obrazek: 3_21_03_20_5_29_16.png][Obrazek: 3_21_03_20_5_29_16.png][Obrazek: 3_21_03_20_5_29_16.png]

Ponadto każdy z odznaczonych otrzyma w tym roku po 500 bialenów w ramach nowego programu rządowego "500+ za jakiekolwiek posty".

Moi Drodzy,

wspominając to co było skupiajmy się na tym, co nadchodzi. Mam nadzieję, że 2023 rok będzie lepszy: zarówno w realu, jak i na Polinie. W Bialenii powitamy go zapewne nową konstytucją, a w listopadzie przyjdzie nam świętować dziesięciolecie najważniejszej republiki polskiego Mikroświata. Życzmy sobie, aby droga do tego jubileuszu, czyli najbliższe miesiące, była przyjemną ścieżką pełną satysfakcji i dobrej zabawy, którą nie bez powodu zaproponowałem wpisać do nowej ustawy zasadniczej.

Wszystkiego najlepszego!

Po przemówieniu Konduktora i wręczeniu nagród rozpoczęła się część dyskotekowa, którą poprowadził Arkadag Wilajetu Anatolii Aleksander Czerepach:

Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

• Andrzej Płatonowicz Ordyński, Karol Medycejski
Serdecznie dziękuję za wyróżnienie oraz gratuluję wszystkim odznaczonym. Szczęśliwego Nowego Roku!
ajatollah prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński
  • Aleksander (Czerepach), Ametyst Faradobus
Bardzo dla Was dziękujemy
I życzenia piękne ślemy
Gratulować także trzeba
Że w Narodzie nie brak chleba
To zasługa właśnie jego
Konduktora spaniałego
Profesora Generała
Wielbi Cię Bialenia cała!
Karol Medycejski
* * *
Wielki Teolog, Mag i Jurysta
كبير اللاهوت والساحر والفقيه
  • Ametyst Faradobus
Przelewy zostały wysłane do tych, którzy posiadają konto w MBP.
Ametyst Faradobus

• Karol Medycejski

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości