• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2. Debata Wprowadzanie w życie nowej Konstytucji
Szanowne Państwo,

przyjęta dziś Konstytucja wejdzie w życie dnia 13 lutego. Dwa tygodnie później odbędzie się z kolei pierwsza elekcja prezydencka na nowych zasadach. Wkraczamy w okres przejściowy, w czasie którego powinniśmy sprawnie przygotować wprowadzenie w życie nowych zasad ustrojowych.

Paradoksalnie w pierwszej kolejności będzie to oznaczało kolejne uporządkowanie naszego forum. Tu moja propozycja jest następująca:

- siedziba Powszechnego Kongresu Ludowego powinna zostać umieszczona zaraz pod Placem Zielonym, nad Pałacem Prezydenckim (ale proponuję nowy dział, a dział ZN do archiwizacji);
- Pałac Prezydencki;
- siedziby Komitetów Ludowych - i tu są dwa warianty: albo tworzymy dział Komitety Ludowe, a w nim poddziały dla LKR i LKS, albo też po prostu osobne działy dla LKR i LKS (za czym osobiście bym optował).

Do tego dojdzie aktualizacja informacji na stronie i zmiany narracyjne. Proponuję, aby PKL usadowił się w obecnym budynku ZN, LKS w siedzibie Rady Republiki (jej dział też do archiwizacji). Siedzibą LKR może być Dom Lewski, czyli dawna rezydencja Lwa Wolnogradu - trzeba będzie tylko wykonać biało-zieloną grafikę na stronę.

Drugą sprawą jest dostosowanie Biuletynu Ustaw do nowych realiów. Tu sugeruję następującą strukturę:

Cytat:
Konstytucja Republiki Bialeńskiej

Konstytucja w aktualnym brzmieniu jako przypięty wątek, nowelizacja w osobnych wątkach

Akty Powszechnego Kongresu Ludowego

Tu także obowiązujące ustawy przyjęte przez ZN

Umowy Międzynarodowe

Akty Prezydenta Republiki

Dekrety (wydawane rzadko) będą jako przypięte wątki, Postanowienia jako zwykłe. Jak się tych pierwszych zrobi dużo to można będzie wydzielić.

Akty Ludowego Komitetu Regionów

Akty Ludowego Komitetu Sprawiedliwości

Można też przyjąć zasadę, że na stronie publikowane są aktualne wersje Konstytucji, ustaw PKL i dekretów Prezydenta.

Co się jeszcze tyczy prawa to trzeba będzie, chyba w osobnym miejscu, siąść i zweryfikować, czy obowiązujące ustawy są zgodne z nową Konstytucją. Im wcześniej do tego siądziemy tym lepiej.

Jednocześnie 13 lutego ogłoszę nabór członków PKL oraz obydwu Komitetów Ludowych.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Popieram taką opcję.
Wielce Błogosławiony Aleksander
Metropolita Wolnogradzki i całej Bialenii

[Obrazek: 819cd10cc1716d615ff1d342dcacadd9.png]

(31-01-2023 11:42)Ametyst Faradobus napisał(a): Wkraczamy w okres przejściowy
Ja to już ponad 12 lat temu w ten okres wkroczyłem i dalej nie wyszedłem.

(31-01-2023 11:42)Ametyst Faradobus napisał(a): - siedziba Powszechnego Kongresu Ludowego powinna zostać umieszczona zaraz pod Placem Zielonym, nad Pałacem Prezydenckim (ale proponuję nowy dział, a dział ZN do archiwizacji);
Zgoda.

(31-01-2023 12:42)Aleksander (Czerepach) napisał(a): - siedziby Komitetów Ludowych - i tu są dwa warianty: albo tworzymy dział Komitety Ludowe, a w nim poddziały dla LKR i LKS, albo też po prostu osobne działy dla LKR i LKS (za czym osobiście bym optował).
Tylko ten LKS pewnie nie będzie używany dużo częściej niż Rada Republiki, czy jeszcze wcześniejszy Sąd Ludowy. Pieniactwo nie jest w Bialenii zbyt popularne, i pewnie się to nie zmieni. Czy prawie pusty dział nie będzie straszył?
Może niech LKS dostanie poddział w Powszechnym Kongresie Ludowym.

Co do budynków i nowego porządku Biuletynu nie mam uwag. Zastanawiam się tylko czy może Emir i Arkadag też nie powinni dostać w nim miejsca? Obecnie regiony mają swoje biuletyny, ale nie jest to chyba rozwiązanie najlepsze.

W opisach na stronę i przeglądaniu ustaw mogę pomóc... ale chyba nie dziś. Wink
(31-01-2023 12:59)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Może niech LKS dostanie poddział w Powszechnym Kongresie Ludowym.

Ale przecież to są dwie odrębne instytucje. LKS nie jest w żaden sposób elementem PKL.

(31-01-2023 12:59)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Co do budynków i nowego porządku Biuletynu nie mam uwag. Zastanawiam się tylko czy może Emir i Arkadag też nie powinni dostać w nim miejsca? Obecnie regiony mają swoje biuletyny, ale nie jest to chyba rozwiązanie najlepsze.

Można w Biuletynie zrobić albo jeden dziań na prawo lokalne albo dwa działy na prawo Emiratu i prawo Wilajetu. Z drugiej strony jeśli miałbym szukać np aktów wydanych przez Emira to intuicyjnie szukałbym raczej w dziale Emiratu.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

(31-01-2023 13:17)Ametyst Faradobus napisał(a): Ale przecież to są dwie odrębne instytucje. LKS nie jest w żaden sposób elementem PKL.
A czy podział na działy musi odzwierciedlać strukturę ustrojową? W LKP i PKL będzie uczestniczyć ten sam Lud, więc moim zdaniem, jak nie chcemy za bardzo rozwklekać forum, to można dać im wspólny dział.

(31-01-2023 13:17)Ametyst Faradobus napisał(a): Można w Biuletynie zrobić albo jeden dziań na prawo lokalne albo dwa działy na prawo Emiratu i prawo Wilajetu. Z drugiej strony jeśli miałbym szukać np aktów wydanych przez Emira to intuicyjnie szukałbym raczej w dziale Emiratu.
Ja bym jakichkolwiek aktów prawnych szukał najpierw w Biuletynie.
(31-01-2023 13:31)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): A czy podział na działy musi odzwierciedlać strukturę ustrojową? W LKP i PKL będzie uczestniczyć ten sam Lud, więc moim zdaniem, jak nie chcemy za bardzo rozwklekać forum, to można dać im wspólny dział.

Nie jestem uparciuchem, ale już bardziej bym się skłaniał ku wspólnemu działowi Komitetów z poddziałami dla LKS i LKR.

(31-01-2023 13:31)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Ja bym jakichkolwiek aktów prawnych szukał najpierw w Biuletynie.

No widzisz, co człowiek to inne podejście. Chyba najlepiej będzie zrobić w takim razie ankietę i to wśród wszystkich użytkowników Forum.
Ametyst Faradobus

(31-01-2023 13:34)Ametyst Faradobus napisał(a): Nie jestem uparciuchem, ale już bardziej bym się skłaniał ku wspólnemu działowi Komitetów z poddziałami dla LKS i LKR.
Niechaj tak będzie.

(31-01-2023 13:34)Ametyst Faradobus napisał(a): No widzisz, co człowiek to inne podejście. Chyba najlepiej będzie zrobić w takim razie ankietę i to wśród wszystkich użytkowników Forum.
Widzę, że kulega jest optymistą i zakłada, że kogoś to obchodzi.
Kto będzie korzystał tego powinno obchodzić. Inaczej zostanie nam tylko nasza własna perspektywa.
Ametyst Faradobus

(31-01-2023 13:31)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a):
(31-01-2023 13:17)Ametyst Faradobus napisał(a): Ale przecież to są dwie odrębne instytucje. LKS nie jest w żaden sposób elementem PKL.

A czy podział na działy musi odzwierciedlać strukturę ustrojową? 

Tak, bo inaczej burdel będzie. Popieram zdecydowanie koncepcję osobnych działów.

A co aktów prawnych, to prawo lokalne też dałbym do Biuletynu, tylko z wydzieleniem osobnych poddziałów dla regionów. W realu jest trochę inaczej, ale tak będzie łatwiej szukać.
Karol Medycejski
* * *
Wielki Teolog, Mag i Jurysta
كبير اللاهوت والساحر والفقيه
(01-02-2023 00:56)Karol Medycejski napisał(a): Tak, bo inaczej burdel będzie
Przecież planowaliśmy harem publiczny założyć, więc co się Dziwisz.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości