29-09-2019 23:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2019 22:41 przez ʿĀlija zawdżat Akrypa.)
![[Obrazek: bialenia-ikona.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/images/bialenia/bialenia-ikona.png)
Przy okazji czytania innego wątku zauważyłam, że w ustawie o symbolach państwowych znalazł się poważny babol – sokół Kurajszytów został opisany jako „orzeł”. Później dopatrzyłam się też kilku innych błędów w opisie godła – niektóre rzeczy są nadmiernie opisane, niektóre w ogóle, kolor heraldyczny srebrny został określony jako „biały” (mimo że na oficjalnym wzorze godła sokół wcale biały nie jest!), ustawodawca dopatrzył się jakichś nieistniejących półkul. Dlatego też należałoby cały opis zmienić; po krótkim riserczu napisałam nowy (w większości oparty na opisach innych herbów), ale że nie znam się za bardzo na blazonowaniu daję go do dyskusji i ew. sugestii poprawek zanim zacznę lobbować za projektem poprawiającej go ustawy:
[Godłem Republiki Bialeńskiej jest] sokół Kurajszytów srebrny; na piersi tarcza zielona pięciokątna, pod nią wieniec z dwóch kłosów pszenicy srebrny; w szponach wstęga szara z napisem „BIALENIA”.
Określenie kształtu tarczy wzięłam z obecnego opisu, bo nie znalazłam żadnego lepszego. Kolor wstęgi określiłam jako szary per ten artykuł.
Comments?
Edycja 1: Poprawiono opis roślin pod tarczą.