• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Instytut statystyk międzynarodowych
Wasze Ekscelencje,

jak wspominałem zarówno podczas rozmów w cztery oczy z częścią Waszych Ekscelencji, jak i w wątku poświęconym przygotowaniom do rozpoczęcia szczytu, chciałbym zaproponować uruchomienie międzynarodowej inicjatywy — zautomatyzowanych statystyk aktywności forów polskich mikronacji. W tym celu opracowałbym skrypty dla dla dwóch najpopularniejszych silników forów wykorzystywanych w mikronacjach: phpBB i myBB oraz codziennie zbierałbym generowane przez nie dane i wyświetlałbym je w ramach dziennych, tygodniowych i miesięcznych zestawień dla wszystkich państw biorących udział w projekcie. Wymaganiem po stronie państwa członkowskiego byłoby jedynie stosownego skryptu PHP na swoim serwerze. Rezultat wyglądałby, mniej więcej, tak: https://www.sarmacja.org/artykul/pokaz/11899/ oraz tak: https://gov.leocja.org/serwisy/statystyki/ — z zastrzeżeniem estetyki oraz tego, że każdy kraj posiadałby swoją serię na wykresie oraz (docelowo) swoje tabele aktywności mieszkańców. Nie planuję niczego skomplikowanego, wobec czego szansę realizacji od strony technicznej oceniam dobrze. ;-)

Serdecznie zachęcam do zgłaszania deklaracji udziału w przedsięwzięciu.
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji
[Obrazek: 1000.png]
[-] 2 użytkowników podziękowało za ten post:
  • Ametyst Faradobus, Andrzej Płatonowicz Ordyński
Wasza Ekscelencjo,
Bialenia deklaruje wzięcie udziału. Bardzo cenna inicjatywa.
[-] 1 użytkownik podziękował za ten post:
  • Helwetyk
Wasza Ekscelencjo,
Dziękuję za zwrócenie na to uwagi. Cieszę się, że padła taka propozycja solidnego i starannego przeprowadzenia listy z informacjami o mikronacyjnej aktywności. Podejmowano wielorakie i podobne inicjatywy, które istniały przez różne okresy. Liczę na to, że ten pomysł zostanie sprawnie wcielony w życie.
Ludowa Republika Magnifikatu deklaruje wzięcie udziału.
[-] 2 użytkowników podziękowało za ten post:
  • Andrzej Płatonowicz Ordyński, Helwetyk
Ja ze swojej strony mogę zadeklarować chęć w pomocy przy zbieraniu danych potrzebnych do takich wykresów.
  • Helwetyk
Wasza Ekscelencjo,

serdecznie dziękuję za propozycję — zamysłem jest jednak to, aby w końcu zniknęła potrzeba ręcznego gromadzenia danych.
Wasze Ekscelencje,

powstały pierwsze wersje stosownych skryptów integracyjnych: https://forum.leocja.org/viewtopic.php?f=7&t=102. Będę zobowiązany za ich umieszczenie na serwerach, a następnie stosowną informację.
Poprosiłem Bajtusia o wgranie.
  • Helwetyk
(09-02-2020 14:42)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Bialenia deklaruje wzięcie udziału. Bardzo cenna inicjatywa.

[Obrazek: 99493647640166453.jpg]

• Andrzej Płatonowicz Ordyński
Kurdebele, już liczyłem na drugą rocznicę.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Czy istnieje możliwość, aby ujmować w statystykach także Suderland? Lubiłem co jakiś czas sobie spoglądać, jak wyglądamy z aktywnością w porównaniu do innych państw. Jak sądzę, patrząc na UNP, technicznie jest to możliwe.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości