• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Propozycje znaczków do emisji
[Obrazek: ZPRB-Logo-4.png]

W tym miejscu przedstawiciele rządu oraz podmiotów franczyzowych, a także inni zainteresowani mogą zgłaszać własne propozycje znaczków, które po spełnieniu wymogów i zaakceptowaniu zarządcę Poczty Bialenii zostaną przesłane władzom Światowego Związku Filatelistycznego w celu wyemitowania. 

Dodatkowo w Galerii utworzona została specjalna kategoria, gdzie będą umieszczane wszystkie zaakceptowane znaczki.

Pozwolę sobie zacząć od własnej propozycji: jako włodarz lenna Jaruzelima proponuję wyemitować znaczek upamiętniający zbliżającą się rocznicę wielkiego dzieła dokonanego przez Patrona Lenna Generała Armii Wojciecha Jaruzelskiego. Oto projekt:

[Obrazek: 85_08_12_20_9_00_12.png]
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
[-] 2 użytkowników podziękowało za ten post:
  • Helwetyk, Karol Medycejski
Moje dwie propozycje do emisji "centralnej".

[Obrazek: Patron.png]

[Obrazek: Wolnograd.png]

[-] 1 użytkownik podziękował za ten post:
  • Helwetyk
Przyklepuję. Super jest. Masz jakąś propozycję co do terminu emisji i nakładu?

Tak w ogóle to spieprzyłem sprawę z pierwszym znaczkiem, bo zamiast normalnego skrótu BLN użyłem jakiegoś BIA.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Wolnograd proponowałbym 30/2 w piątek 18.12 od 18.00, a znaczek z Patronem zrobić znaczkiem eksluzywnym, tj. 10/1 w sobotę 19.12 od 12.00

• Helwetyk
Ok, to przekażę Helwetykowi.
Ametyst Faradobus

Cytat:Wolnograd proponowałbym 30/2 w piątek 18.12 od 18.00, a znaczek z Patronem zrobić znaczkiem eksluzywnym, tj. 10/1 w sobotę 19.12 od 12.00
Dostaję sygnały, że przesadzamy — jako emitenci — z niskimi nakładami. W okresie tylko ostatniego tygodnia do systemu związku zalogowało się 27 filatelistów. Chodzi tutaj o zabawę, gdyby ktoś miał się frustrować brakiem możliwości uzupełnienia kolekcji kiedykolwiek, zaczynamy się rozmijać z celem projektu. (Z uwagi na powyższe, najnowszy znaczek leocki będzie miał 75/3).

Jako znaczek ekskluzywny, tym samym, proponuję 40/2 (co daje na początku 20 unikalnych filatelistów, którzy następnie się tymi znaczkami wymieniają), a znaczek „zwykły” — 50+/2 lub 75+/3.

Proponuję też przesunąć emisję Wolnogradu na sobotę tak, aby zachować trzy doby odstępu, a Patrona dać w poniedziałek — drugą uwagą, jaką dostaję, jest nadmiar znaczków tego samego dnia.
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji
[Obrazek: 1000.png]
[-] 2 użytkowników podziękowało za ten post:
  • Ametyst Faradobus, Karol Medycejski
Jeśli chodzi o terminy, to ja nie mam z tym kłopotu. Natomiast gdy mówimy o pojęciu ekskluzywności znaczka, to pamiętając, że oczywiście należy to rozumieć względnie, a ja na pewno mam bardziej ograniczone rozeznanie w kwestii statystyk, to jednak patrząc na listę dotychczasowych kolekcjonerów (czyli osób, które mają jakiś znaczek - jest ich tam bodajże nieco ponad 40) wypuszczanie podobnej liczby znaczków w moim odczuciu mija się z tą ekskluzywnością. Nawet, gdy dopuszczamy po 2 egzemplarze na osobę. Ostatecznie i tak zadecyduje tu prezes naszego klubu dyrektor ZPRB, ale ja bym jednak sugerował mniejszą liczbę początkową i pozostanie przy limicie jednego znaczka na osobę. Wydaje mi się, że ekskluzywność powinna polegać na tym, że nie każdy może dany znaczek mieć. Tym bardziej, że jednak większość znaczków odznacza się większymi seriami, a to wciąż jest dopiero początek wszelakich emisji.

Dlatego ostatecznie proponowałbym: 25/1 oraz 60/3.

• Helwetyk
Myślę, że z takimi nakładami najzupełniej możemy podziałać, dziękuję! (Nawiasem pisząc, całość się jeszcze będzie docierała przez najbliższe tygodnie, jeżeli nie miesiące…). W takim razie daję:

Wolnograd: sobota, 18.00 — 60/3
Patron: poniedziałek, 12.00 — 25/1

Proszę jeszcze tylko o identyfikator w Stemplu, żebym odłożył po jednym egzemplarzu dla Autora… Na Patrona będzie polowane. ;-)
Przyznaję, że jeszcze nie mam paszportu w Stemplu, aczkolwiek przed chwilą założyłem profil i wysłałem prośbę do Ronona. W kwestii zaś identyfikatora, rozumiem, że chodzi o numer paszportu (mój: 1073)?

• Helwetyk
Tak jest. Proszę o potwierdzenie, że wszystko śmiga: https://szf.leocja.org/.
  • Karol Medycejski

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości